CHARLES Baudlaire, “Romantik Sanat” isimli eserinde şöyle yazmış: “19. yüzyıl bilgeliğinin onca sıklık ve onca hoşlukla sayıp döktüğü çok sayıdaki insan hakları arasında çok önemli iki tanesi unutulmuştur, bunlar, kendini yadsıma ve çekip gitme haklarıdır.”
Fazıl Say’ın çok naif bulduğum gerekçeler sayarak çekip gitmeyi bile düşüneceğini açıklamasından sonra kamuoyunda yaşanan tartışmayı izlerken bu sözü hatırladım.
Bir sanatçının, yaşadığı ortamdan huzursuz olup, çekip gitmeyi düşünmesinde yadırganacak bir durum yok. Fazıl Say da böyle yaparsa, türünün ilk örneği olmayacak. Dileyelim ki onun terki diyar etmesi de Gauguin gibi başeserler yaratmasını sağlasın!
Öte yandan Fazıl Say’ın sözlerinden sonra AKP çevrelerine ve AKP medyasına hákim olan hava da üzerinde durulması gereken bir ruh durumuna işaret ediyor.
“Çoğunluğu beğenmiyorsan nereye istersen oraya git” der gibi bir hava bu. Ve altında aynı zamanda “biz çoğunluğuz, ne istersek onu yaparız” edası da sırıtıyor.
Siyasette böyle duygulara kapılanları bekleyen gelecek, genellikle felaketleri olur.
Çünkü siyaset, uzlaşmak ve çözüm bulmak için yapılır; kavga etmek, ayrılık çıkartmak, “dediğim dedik” demek için değil.
Bu ülkenin güçlü bir laik-demokratik geleneği var. 80 sene önce, böyle fikirlerin esamesinin okunmadığı bir ortamda bile bir avuç insanın yaratabildiği devrimler bugün hálá ayaktaysa nedeni zaman içinde oluşan bu güçlü gelenektir.
Bu geleneği küçümseyenler, yanlış hesap yapıyorlar.
TEKZİP METNİ
HÜRRİYET Gazetesi’nin 27.07.2007 tarihli nüshasının 19. sayfasında “Okunmayan gazetecilerin dramı!” başlıklı yazıda Yeni Şafak Gazetesi ile ilgili bölümlerini tekziptir.
Yeni Şafak Gazetesi muhataplar ile aynı sektörde faaliyet göstermektedir ve muhataplar Yeni Şafak Gazetesi’ni karalayarak kendilerine çıkar sağlamaya çalışmaktadırlar. Üzücüdür ki Hürriyet Gazetesi’nin bu tutumu sorumlu gazetecilik anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Bu nedenle yazıda haber verme maksadı aşılmış, açıkça müvekkilimiz şirketin kişilik hakları ihlal edilmiş, hakkında asılsız iddia ve ithamlarda bulunulmuştur.
Yeni Şafak Gazetesi, kamuoyuna lanse edilmeye çalışıldığı gibi belli bir gurubun temsilcisi veya AKP’nin yarı resmi yayın organı değildir. Ayrıca haftalık ortalama satış listeleri dikkate alındığında iş bu haberde iddia olunduğu gibi “merkez medya” gazetelerinin Yeni Şafak Gazetesi’nin tirajının on misli olamayacağı açıkça görülecektir. Keza Yeni Şafak Gazetesi, tekzip konusu haberde beyan olunduğunun tamamen aksine bedava dağıtılmamakta ve aynı zamanda evlere ve dükkánlara bedava dağıtılarak elde edilmiş bir tirajı da bulunmamaktadır.
Yeni Şafak Gazetesi sorumlu gazetecilik anlayışı ile yayın hayatını sürdürmekte; basın yayın ve hukuk temel ilkelerine bağlı dürüst ve seviyeli bir gazetecilik hizmeti vermektedir. Yazıda yer alan iddialar gerçekleri yansıtmamaktadırlar.
Yeni Şafak Gazetesi olarak, yayınlanan haberin asılsız ve gerçek dışı olduğu, hukuka uygun olarak şeffaf yapımızla ilkeli ve dürüst yayıncılığa devam edeceğimizi ve ülkemize yeni hizmetler sunacağımızı kamuoyuna bildiririz.
Tekzip Talep Eden Vekil
Av. Muhammet Aksan
Tekzip metnini tekzip etseydim
TEKZİP metninin neyi tekzip ettiğini daha iyi anlayabilmeniz için sizlere önde gelen dört gazete ile Yeni Şafak gazetesinin satış rakamlarını veriyorum.
Bu rakamları iki büyük dağıtım şirketinin raporlarından elde ettim.
Buna göre Hürriyet’in Kasım ayı ortalama net satışı 505 bin 674 adet. Kasım ayı ortalama net satışları Milliyet için 288.626, Posta için 619 bin 165, Sabah için 436 bin 730 adet olarak görülüyor.
Aynı dönem için Yeni Şafak gazetesinin bayilerdeki net satışı 20 bin adet! Yeni Şafak’ın beyanına göre buna 95 bin adetlik abone satışını da eklersek toplam satış 115.084 adet olarak karşımıza çıkıyor.
Geçtiğimiz hafta bu satışların durumu şöyleydi: (8-14 Aralık 2007 haftası.)
Hürriyet: 507.142, Milliyet: 252.798, Posta: 608.448, Sabah: 422.631, Yeni Şafak: 18.000. (Yeni Şafak’ın 18 bin adetlik bayi satışına 95.528 adetlik aboneyi de eklersek geçtiğimiz hafta bu gazetenin 114.528 adet sattığını söyleyebiliriz.)
Yeni Şafak’ın tirajının, merkez medyanın tirajının kaçta kaçı olabileceğini kolayca hesaplayabilmek mümkün. Elbette bu hesabı yaparken Radikal, Cumhuriyet, Vatan, Akşam, Takvim gibi gazetelerin tirajlarını da merkez medya hesabına yazmalısınız.
Yeni Şafak’ın AKP ile ilişkisi konusuna gelince ne diyeyim bilmiyorum. El Ahram da zaten Mısır Enformasyon Bakanlığı’na doğrudan bağlı değildi!