Mehmet Yakup Yılmaz Body Wrapper

Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar!

Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar!

Hollywood medyasının tanımlamalarına göre “Dünyanın en iyi kalpli”, “Hollywood’un en gözde yakışıklısı”, “müzmin bekâr” Keanu Reeves, kendisinden dokuz yaş küçük Alexandra Grant ile ilk kez görüntülendiğinde deyim yerindeyse yer yerinden oynamıştı.

Bunun bir nedeni Reeves’in hayatının aşkı Jennifer Syme’nin bir trafik kazasındaki trajik ölümünden sonra sadece bir kişiyle adının çıkmış olmasıydı.

Reeves, bu kaybın ardından sadece Hollywood için değil ama bizim memleketimiz için bile uzun süren bir yas dönemine girmişti.

“Daha kırkı çıkmadan” ortalığa dökülen tiplerden değildi.

Sonra günün birinde, Syme’nin ölümünden 19 yıl sonra bir Hollywood etkinliğinde kendisinden 9 yaş küçük Alexandra Grant ile ilk kez el ele paparazzilerin karşısında poz vermişti.

Grant, bir “görsel sanatçı”.

Ve kendine özgü bir karakter.

Bir kere saçlarını boyamıyor, yaşını olduğundan genç gösterecek herhangi bir çaba içine girmiyor. Neyse o!

Oysa yaşadığı kentte, elinizi sallasanız bir kadını yeniden 18 yaşına getirebilecek yetenekte plastik cerrahlara ya da kendisini çok daha genç bir yaşta gösterebilecek imaj yaratıcılarına çarpabilirsiniz.

Saçları beyaz, yüzünde estetik ya da botox yok, jimnastik salonlarında saatlerini harcamıyor.

İşleri güçleri sosyal medyada ünlüleri takip edip, eleştirmek olan ve böylece günün birinde şöhreti yakalayabileceğini zannedenler de tabii bu durumu bir fırsat bilmişler.

Kadının, erkekten daha yaşlı durduğuna yönelik, gülenin karakteri hakkında da fikir verecek aşağılık esprilerden tutun da çok bilmiş eleştirilere kadar binlerce paylaşım yapılmış.

Nedeni de yukarıda da belirttiğim gibi Grant’in, Reeves’den daha yaşlı göstermesi.

Özellikle de Hollywood yıldızlarının önde gelenlerinin kendilerinden çok küçük kadınlarla birlikte olmaları ile bu görüntü birleşince, üzerlerine hiç vazife olmayanlar bile hafif bir küçümseme ile bakıyorlar duruma.

Nitekim çok kişiye garip gelse de Cher’in kendisinden 40 yaş küçük müzik yapımcısı Alexander Edwards ile birlikteliğini de yargılamıyorum.

Gerçi Cher’in, sevgilisinin yanında genç görünmek için 250 bin dolar harcayarak yüz gerdirme, göğüs kaldırma ve burun estetiği yaptırdığı iddia ediliyor ama fotoğraflar ortada, bu iddialar doğru değil.

İnsanlara özgü şeyleri, olduğu gibi kabul etmekten yanayım, bunu daha önce birkaç kez yazmıştım.

İnsanım, insanca olan hiçbir şey bana yabancı değildir! (Homo sum; humani nihil a me alienum puto. – Terentius)

Ancak bu durum, erkeğin yaşının birlikte olduğu kadının yaşından büyük olması gerekliliğini şart koşan toplumsal gelenekleri savunmam anlamına da gelmiyor.

Böyle bir zorunluluk, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile at başı gidiyor, kadınlar, toplumda erkekler ile eşit bireyler olarak varlıklarını gösterdikçe de bu baskı hafifliyor.

Kâr amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Pew Araştırma Merkezi’nin 130 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre dünyanın hemen her yerinde kadınlar, kocalarından daha gençler.

Müslümanlar, evlilik yaşı farkının en fazla olduğu grup. Müslüman evliliklerinde erkeklerin yaşı, kadınlardan ortalama olarak 6 yıl 6 ay daha büyük.

TÜİK istatistiklerinde aradım, Türkiye ile ilgili bir rakam bulamadım. Ancak erkeklerin ilk evlenme yaşı ile kadınların ilk evlenme yaşları arasında 2 yıl 6 ay fark olduğu görülüyor.

Hindular ikinci sırada. Yaş farkları ortalama 5 yıl 6 ay. Hristiyanlarda 3 yıl 8 ay, Budistlerde 2 yıl 9 ay, ateistlerde 2 yıl 3 ay, Yahudilerde 2 yıl 1 ay ortalama yaş farkı var.

Sosyal gelişme endekslerinde geri sıralarda olan ülkelerde kadınlar ile erkekler arasındaki yaş farkı daha fazlayken, sosyal olarak gelişmiş ve kadınların temel bazı hakları elde ettiği ülkelerde ise yaş farkı azalıyor.

Gambiya (erkekler ile eşleri veya partnerleri arasında 14,5 yıl), Gine (13,5) ve Mali (12,9) dahil olmak üzere Sahra Altı Afrika’da büyük yaş farkları özellikle yaygındır.

Çek Cumhuriyeti (2,0), Slovakya (2,1) ve Estonya (2,2) gibi Avrupa ülkelerinde çok daha küçük farklar var.

ABD ve Çin de (her ikisi de 2,2) küçük yaş farklarının dikkate değer örnekleri.

Ve din bu konularda gerçekten belirleyici bir etken olabilir, çünkü örneğin Nijerya’da Hristiyan erkekler, karılarından ortalama 9 yıl 2 ay büyüklerken, aynı ülkenin Müslüman erkekleri eşlerinden 13 yaş daha büyükler.

Ve arkadaşlar hemen hepimizin bildiği, bilmesek bile tahmin edebileceğimiz bu tablo, bir başka soruna yol açıyor: Dünya genelinde kadınların yalnız yaşlanma olasılığı erkeklere göre yaklaşık iki kat daha fazla. 60 yaş ve üzeri her beş kadından biri (Yüzde 20), erkeklerde ise on kişiden biri (Yüzde 10) yalnız yaşıyor.

Bunun en temel nedeni erkeklerin ileri yaşlarda bile kendilerinden küçük bir kadın ile evlenme ya da birlikte yaşama olanağının daha fazla olması.

Erkekler sahip oldukları maddi varlıklar ve sosyal statüleri nedeniyle ileri yaşlarda bile daha genç kadınlar ile birlikte olabiliyorlar.

Buna bir de erkeklerin ömür beklentisi ile kadınların ömür beklentisi arasındaki farkı eklersek, yalnız yaşlanan kadınların sayısının neden bu kadar çok olduğunu da açıklayabiliriz sanıyorum.

Türkiye’de “doğuşta yaşam beklentisi istatistiklerine” göre genel olarak kadınların erkeklerden 5,5 yıl daha uzun yaşaması bekleniyor. 2020 – 2022 dönemi verilerine göre ömür beklentisi erkekler için 74,8 yılken kadınlar için 80,3 yıl olarak gerçekleşti.

Çalışma çağının başlangıcı kabul edilen 15 yaşındaki Türklerin ortalama kalan yaşam süresi erkekler için 61,6 yıl iken kadınlarda 67,1 yıl oldu.

Yani arkadaşlar aslına bakarsanız aynı yaştaki erkekler ile kadınların ilişkisinde bile kadını bekleyen şey normal şartlar altında yaşamının son yıllarını yalnız geçirmesi.

Devletlerin sosyal politikalarında bu gerçekleri gözeten değişimler ve özel programlar da şu an için görünmüyor.

Onun için erkeklerin, “kendisinden otuz yaş küçük kadınla evlendi” gibi magazin haberlerini kıskançlıkla okumalarına gerek yok.

O ilişkilerde eninde sonunda kadını bekleyen şey çok uzun sürecek bir yalnız hayat.

—————————