Mehmet Yakup Yılmaz Body Wrapper

Zorunlu eğitim imam hatiplere endeksleniyor!

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi kaldırarak yerine kademeli bir sistem getirmek üzere bir yasa tasarısı hazırladığı bildiriliyor. Uygulama ile zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkartılacak, “orta eğitim” de zorunlu hale gelecek.

Zorunlu ilköğretimin 4 + 4 yıl olarak iki kademe halinde uygulanacağı yeni sistemde, orta öğretim de 4 yıl zorunlu hale getiriliyor. Böylece sistem 4 + 4 + 4 şeklinde 12 yıl olarak uygulanacak ve “temel eğitim” olarak isimlendirilecek.

Böyle bir sisteme neden gerek görüldüğü ise ilk dört yılı tamamlayan öğrencinin istediği takdirde başka bir okulun ikinci kademesine de devam edebilmesine olanak sağlanmasında yatıyor.

Meslek liselerinin eskiden “ortaokul” olarak adlandırılan bölümleri yeniden açılacak ve öğrencilerin isterlerse ilk dört yıldan sonra meslek liselerine gidebilmelerine olanak sağlanacak.

Amaç “mesleki eğitime yönelmek isteyenlere küçük yaşta fırsat vermek” diye sunuluyor elbette.

Ancak gerçek amaç imam hatip liselerinin orta bölümlerini yeniden açmaktır.

1997’den sonra uygulanmaya başlanan 12 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle öğrencilerin bu liselere gidebilmeleri ancak eğitim hayatının 13. yılında mümkün olabiliyordu, şimdi isteyen eğitim hayatının 5. yılında imam hatip liselerine geçebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütün bir eğitim sistemini modernize etmeye çalışmak yerine konuyu sadece “imam hatip liseleri sorununa” indirgemesinin normal bir sonucu bu.

Meslek eğitimimiz günün ihtiyaçlarına uygun değil, ciddi olarak elden geçirilmesi gerekiyor. Öğretmen kalitesini yükseltmek ve mesleki eğitimin ihtiyaç duyduğu uygulama olanaklarını geliştirmek bir kez daha bir kenara itiliyor.

Çocukları üniversitenin kapısında hiçbir beceri kazandırmadan getirip bırakan sistem, sanki çok iyi bir şeymiş gibi aynen korunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında ödeneklerinin artırılarak bu yeni sisteme geçişin gerektirdiği mali olanaklara sahip olması da es geçildi tabii.
Dedim ya varsa yoksa imam hatipler! Tek ilgilendikleri konu bu!

Türkiye’nin en değerli hazinesi sayılması gereken genç nüfusunu çağın gereklerine göre eğitmeye çalışmak yerine dini eğitimi bunun önüne geçirmek çabası Türkiye’nin geleceğine ihanet etmekten başka bir şey değildir!

Gizlilik kararını önceden öğrenmiş

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Milliyet’te Fikret Bila’ya verdiği demeç gerçekten ilginç unsurlar içeriyor.

Benim ilgimi çeken konu ise Orgeneral Özel’in “Savcılık gizlilik kararı aldı” diyerek Uludere ile ilgili soruyu yanıtlamaktan kaçınması oldu.

Gizlilik kararını Türkiye dün öğrendi, oysa Orgeneral Özel bu sözü en azından bir gün önce söylemiş olmalı.

“Bağımsız yargı” o kadar da bağımsız değil galiba!

KPSS çetesini soran oldu mu?

MİT Müsteşarı Hakan Fidan dün gazetecileri MİT’te ağırladı ve açıklamalarda bulundu.

Çok merak ettim. Acaba kendisine şöyle bir soru soran oldu mu: “Başbakan KPSS’de soruları çalıp dağıtanları bulmanızı istemişti. Ama hâlâ savcılığa bu konuda intikal etmiş bir bilgi de yok. MİT’in bunca olanağı ile bu konuda bir bilgi edinememiş olmasının sebebi nedir?”