CNN’den Larry King’in ‘Geleceğe Dair Konuşmalar’ (Borusan Yayınları. Çeviren: N. Aslı Tekinay) isimli kitabından yaptığım seçmelerin ilk bölümünü size geçen hafta içinde sunmuştum. Bugün devam ediyoruz. Bakın ‘Kral’ın falcıları’
21. yüzyıl için neler diyorlar:
Dr. David Satcher (ABD Ulusal hastalık Kontrol ve Önlem Merkezleri Yöneticisi): “Gelecek yüzyılda bugün olduğumuzdan daha sağlıklı olacağız. Ancak bu birkaç şeye bağlı. Daha sağlıklı olabilmek için ihtiyacımız olan bilgiye sahip olacağız. İnsanların daha sağlıklı olmalarını sağlamaya yönelik olarak gereken bilgi teknolojisine sahip olacağız. Ancak gene de karşılaşılacak birçok zorluk olacak. E.coli157 gibi yeni hastalıklar olacak. Antibiyotiklerle karşı koyamayacağımız, yaşayabilen, değişen ve mutasyona uğrayan mikroorganizmalarla karşılaşacağız. Ama sağlığımızı iyileştirmek için elimize geçecek olanaklar, karşılaştığımız sorunlardan fazla olacak.”
Dr. Francis Collins (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, Ulusal İnsan Genleri Araştırma Enstitüsü Yöneticisi): “Yüksek risk taşıyan insanları koruyabilmenin yollarını giderek artan bir çabayla geliştireceğiz. İlk etapta hastalığı önlemek amacıyla daha fazla güç sarfedilecek, en yüksek riski taşıyan insanlarda DNA testi aracılığıyla, erken teşhis yapabileceğiz, çünkü her ölümcül hastalık ailelere genetik bileşenler aracılığıyla girme eğilimindedir. Bu bize, neden bir insanın bu hastalığa yakalandığı ve diğerinin yakalanmadığı konusunda bilgi verecek. Böylece, hastalığı daha başlamadan gen ya da ilaç terapisiyle önleme olanağımız olacak.”
Al Neuharth (USA Today Gazetesi’nin kurucusu, Özgürlük Forumu Yönetim Kurulu Başkanı): “Bence internet, gazeteleri dramatik biçimde etkileyecek ama bu gazetenin sonu anlamına gelmeyecek. Küçük şehirler dışında yayımlanan günlük gazetelerin çoğu basılmış ürünlerini haberlerin ve bilgilerin on-line iletilmesiyle destekleyecek. Bu bilgiler, insanların öğrenmek için 10, 12 ya da 24 saat beklemek istemeyecekleri özel bilgiler olacak ve maç sonuçları, borsa bilgileri ve son dakika haberleri gibi şeyleri kapsayacak. İnternetin gazete, dergi, televizyon ya da radyo kadar uygun ve taşınabilir olacağını zannetmiyorum. Onu alıp tuvalete götüremezsiniz.
20 yıl sonra da gazetelerin görünüşü bugünkünden çok farklı olmayacak ama daha çok renk göreceksiniz.”
Joe Turow (İletişim profesörü): “Pazarlamacılar onlardan aldığınız şeylerin kayıtlarını tutacaklar. Buna ‘ilişki yoluyla pazarlama’ deniyor, çünkü müşterilerle ilişki kurdukça onlar hakkında daha çok şey öğreniyorsunuz ve onlarla özel olarak konuşmaya başlayabilirsiniz. Öyleyse pazarlamacıların ‘eğer bu filmi izlemek istiyorsanız 1,5 dolar ödeyeceksiniz ama bizim reklamımızı izlerseniz size 1 dolara iki film vereceğiz’ diyecekleri noktaya doğru ilerliyoruz. Burada varmak istediğim şu: Medya planlaması, insan tiplerine göre kategorize edilen ve bireylere özel olarak hazırlanan bir hal alacak.”