Dün, aşkın en iyisinin ‘bile ömrünün iki yıl olduğunu, ancak aşkı değilse bile hiç olmazsa sevgiyi bulmanın ve korumanın yolları olduğunu yazmıştım. Bugün yeni dostum Gary Chapman’ın ‘5 Sevgi Dili’ kitabından (Sistem Yayıncılık, Çeviri: Betül Çelik) yola çıkarak, aşk bittikten sonra neler yapabileceğimize bir göz atacağız.
Chapman’dan aktarıyorum: “Aşık olan kişi, sevdiği kişinin mükemmel olduğu illüzyonuna sahiptir. Annesi onun kusurlarını görebilir, fakat o göremez. Annesi der ki ‘Canım, onun beş yıl psikolojik tedavi gördüğü konusunu hiç düşündün mü?’ Fakat o, ‘anneciğim, bana bir şans ver. O üç aydır dışarıda’ diye yanıtlar. Çünkü ona göre sevgilisi mükemmeldir ve başkalarının ne düşündüğü de önemli değildir.”
Daha önce aşk yüzünden fark edemediğimiz birçok olumsuzluğun sevgilimizde de var olduğunu anladığımızda kendimizi korkunç bir kaçıp kurtulma isteği içinde buluruz. İşte Chapman tam bu noktaya gelindiğinde kaçıp kurtulmak yerine yeni bir sevgi dili geliştirmek gerektiğini savunuyor. 
Chapman’ın kitabına da ismini veren bu beş sevgi dili şöyle: Onay sözleri, armağan alma, hizmet davranışları, fiziksel temas.
Çiftler aşk bittikten sonra birbirlerine hangi dilden hitap etmeleri gerektiğini anlayabilirlerse ilişkinin devamının mümkün olduğunu söyleyen Chapman, böylece eşler arasında ‘gerçek bir sevgi’nin gelişebileceğini yazıyor. “Sevginin hedefi, istediğiniz bir şeyi elde etmek değil, sevdiğiniz insanın saadeti için bir şey yapmaktır. Bununla birlikte, şu bir gerçektir ki, onaylayıcı sözler aldığımızda, karşılıkta bulunmak için güdülenmemiz çok daha muhtemeldir” diyor.
Chapman onay sözlerinin geliştirilmesi için öncelikle eşin duygularının sezinlenmesi gerektiğini ve dünyanın onun gözüyle görülmeye çalışılmasını öneriyor. “İlk önce eşimiz için neyin önemli olduğunu öğrenmeliyiz” diyor.
Beş sevgi dilinden ikincisi ‘nitelikli beraberlik’ olarak tanımlanıyor. Eşleriyle bir şeyleri paylaşmayı başarabilenlerin, aşk bittikten sonra da sevgiyi koruyabileceklerine işaret ediyor.
Eğer eşinizin birincil sevgi dili, armağan almaksa çok şanslısınız. Çünkü bu, beş sevgi dili içinde öğrenilmesi en kolay olanı. Ne demek olduğunu açıklamamı herhalde beklemiyorsunuz.
Eşinizin anladığı sevgi dili eğer bir hizmet almaya yönelikse hizmet davranışlarınızı, fiziksel temas ise dokunma duygunuzu geliştirmelisiniz.
Bütün bunların o kadar kolay olduğunu da zannetmeyin elbette. Eğer her reçete herkes için kolayca uygulanabilir olsaydı, bu kadar boşanma da olmazdı. Bence bunu hiç aklınızdan çıkarmadan, Chapman’ın kitabına bir göz atın. Kimbilir, bakarsınız bir işe yarar!
