Milletvekili holigan olursa cezasını kim verecek?
DENİZLİSPOR-Vestel Manisaspor maçının devre arasında, oyuncular soyunma odasına giderlerken ‘Şeref Tribünü’nde oturan Denizli Milletvekili Haşim Oral, elindeki su şişesini Vestel oyuncusu Yılmaz’a fırlattı.
‘Başarılı’ bir atıştı, şişe Yılmaz’ın sırtına isabet etti!
Bu hareketi cumartesi akşamı Şükrü Saracoğlu Stadı’nda ben yapsaydım, başıma neler geleceği belliydi.
Önce polisler tarafından kafama bir iki tane de cop vurularak stadyum dışına çıkartılırdım. Sonra ‘spor sahalarında şiddet yarattığım için’ savcılığa sevk edilirdim, hakkımda dava açılırdı. Bu da yetmezdi, adım Türkiye’deki stadyumların, spor salonlarının kapılarına dağıtılır, bir daha maç izlememe izin verilmezdi. Fenerbahçe’nin İstanbul’da maçı olduğu günlerde, maç saatinden bir süre önce oturduğum semtin karakoluna gidip, maç bitene kadar orada bir odada oturmam da gerekirdi. Fenerbahçe yönetimi ‘bir kendini bilmezin yaptığı hareket, Fenerbahçe camiasını bağlamaz’ diye açıklama yapsa da Futbol Federasyonu, Fenerbahçe’ye saha kapatma ya da seyircisiz oynama cezası da verirdi.
Ama su şişesini atan holigan, milletvekili olunca işler değişti.
Polis onu stadyumdan çıkartmadı. ‘Milletvekili dokunulmazlığı’ nedeniyle hakkında dava da açılamayacak. Muhtemelen Denizlispor da bu ‘dokunulmazlıktan’ yararlanacak, sahası kapatılmayacak.
Spor sahalarında şiddetle gerçekten mücadele etmek istiyorsak, Haşim Oral’ın dokunulmazlığının arkasına saklanmaması gerektiğini düşünüyorum.
Yasaların ona veremeyeceği cezayı, bütün holiganlara örnek olmak için kendisi vermeli ve bundan böyle maçlara gitmeyeceğini açıklamalı. Bununla da yetinmemeli, tüm spor kamuoyundan özür dilemeli.
Hálá açıklama bekliyoruz!
DUBAİ Prensi El Maktum’un, İstanbul’a 5 milyar dolarlık bir yatırım yapacağına ilişkin anlaşma 6 Ekim 2005 günü İstanbul’da imzalandı. Yatırımın ilk ayağının, eskiden İETT Garajı’nın bulunduğu Çeliktepe’de yapılacağı biliniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Dubai International Properties Yönetim Kurulu Başkanı El Gergawi’nin, yatırımın ilk ayağının nasıl gerçekleşeceğine ilişkin olarak 11 Ekim günü ortak bir açıklama yapacakları bildirilmişti.
Bu ortak açıklama yapılamadı. Bunun yerine belediyeden yapılan açıklamada, ‘Dubai heyetinin gelişinde aksama oldu. Programı erteledik’ denildi.
Dün bu yazıyı yazdığım saate kadar da ‘açıklama’ yapılmamıştı.
5 milyar dolar gibi ciddi bir yatırım söz konusu. Kamuoyunda bu yatırımla ilgili bazı eleştiriler de var. Bu durumda açıklamanın bir an önce yapılması ve kuşkuları giderici bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması daha doğru olmaz mıydı? Büyük projelere kamuoyu desteği ancak açıklık ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesiyle sağlanabilir.
Öyle görünüyor ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dubaili yetkililer, bu en temel yönetim gerçeğinin farkında değiller.
İleride ‘emlakzede’ olmamak için
CUMARTESİ ve pazar günü Hürriyet’i okurken, gazetede yayımlanan ilanların önemli bölümünün büyük emlak projeleriyle ilgili olduğunu gördüm. Bu durum aşağı yukarı iki aydır devam ediyor. Neredeyse her gün yeni bir proje başlıyor. Özellikle İstanbul’un yakın çevresi büyük bir şantiyeye dönüşmüş durumda. Nitekim bugünkü Hürriyet’te okuyacağınız bir haber, bu gözlemin doğruluğunu ortaya koyuyor. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerin de aralarında bulunduğu 15 ilde, 9 ayda 571 bin emlak satılmış. Hürriyet yazı işlerindeki bir arkadaşımız bununla ilgili güzel bir espri de yaptı: İyi bir maket yapan, bütün daireleri hemen satıyor!
Bu espride bir de uyarı gizli diye düşünüyorum. Halkın, diğer yatırım araçlarındaki gerileme karşısında emlak piyasasına yöneldiğini fark eden bazı uyanıklara karşı, emlak almak isteyenlerin de ‘uyanık’ olmaları gerek. Bu güzel maketlerle süslenmiş projeleri yapacağını vaat edenlerin kaçı daha önce iyi projeler bitirmiş? İçlerinde ilk kez bu işe soyunanlar da var mı? Binaların ruhsat ve tapu durumları nedir? Söz konusu müteahhitler, bu tür projeleri tamamlayabilmek için gerekli teknik ve bilgi donanımına ve sermaye gücüne sahipler mi?
Gelecekte yarım kalmış inşaatlara bakıp ah vah etmemek için bugün akılla hareket etmek gerek. Bizde halkın bir furyaya kendini kaptırıp sonra da ‘bilmemnezede’ dernekleriyle ortaya çıkması gibi bir ádet de var biliyorsunuz. İleride ‘devlet nerede’ diye feryat etmemek için, bugün paranızın kıymetini bilmelisiniz diye düşünüyorum.