Banka denince aklıma hep kalın duvarlar, çelik kapılar, lacivert ya da gri takım elbiseler giymiş ciddi yüzlü insanlar geliyor.
Sanıyorum bu, yalnızca benim kişisel düşüncem değil. Herhalde banka denince birçok kişinin gözünde canlanan şey benimkinden farklı olmamalı.
Hatta bir röportajda bir banka sahibinin, bankacılığın ciddiyetiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle gri ya da lacivertten başka renkte takım elbiseyle işe gelen memurları kovduğunu bile okumuştum.
Ama son günlerde Türk reklamcılığında başlayan bir akım, bankaların bizlerin gözünde canlanan imajlarını sarsmaya, hatta değiştirmeye zorluyor.
Her akşam Ferhan Şensoy’u, Mükremin’i, Uğur Yücel’i, bacanakların kavgasını izliyoruz.
Gerçi bizde iyi yapılan bir şeyin hemen kötü kopyalarını üretmek bir gelenek, ama banka reklamlarındaki durumun daha fazla bir şeyleri ifade ettiğini sanıyorum.
Acaba bunun nedeni, Türk halkının son derece sıkıcı olan günlük yaşamını biraz renklendirme çabası mı? Kimbilir belki de bunun sebebi, Türkiye’de paranın yeni sahiplerinin toplumsal kimliğidir.
Eski burjuva değerlerin yerini alan yarı köylü değerlerimiz mi bunun sebebi?
Eğer öyleyse reklamcıların Türk toplumunun gelişmesini izleme yeteneğinin hepimizden daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Para ve bankacılık gibi son derece ciddi bir konunun reklamını yaparken kime hitap ettiklerini sanıyorum bizlerden çok daha iyi düşünmüşlerdir.
Milyarlarca liranın bir tek telefonla el değiştirdiği, bir gecede trilyonların kazanıldığı bir ülkede banka reklamı yapmak herhalde o kadar kolay bir iş değil.
Kolay para kazanmanın yüceltildiği bir toplumda, bu parayı bir bankaya çekmek için komikliklerden yararlanmak gerçekten ilginç bir buluş.
‘Para yönetiminin sihirbazı’ George Soros, bir röportajında çağımızda paranın riski sevdiğini, para yöneticilerinin risk almayla bağlantılı bir heyecan duymaları gerektiğini’ söylüyordu; “Piyasa bir kaygı duvarına tırmanır” diyerek olumsuz yönlerini görmediği bir yatırım tezine karşı hep tetikte durduğunu belirtiyordu.
Eğer Soros’un söyledikleri yalnızca Amerika ile ilgili değil de evrensel gerçeklerse, banka reklamlarının artık eskinin ciddi, güvenilir, risksiz yatırım’ mesajlarını terk etmesi son derece normal.
Allah’tan bankalarda değerlendirebileceğim miktarda bir param yok. Öyle olsaydı hangi bankanın en komik olduğunu bulmakta gerçekten çok zorlanacak ve muhtemelen doğru bir seçim de yapamayacaktım.