Mehmet Yakup Yılmaz Body Wrapper

Kaderin Demirel’e bir oyunu mu bu?

Korkmaz Yiğit’in Türkiye’yi karıştıran televizyon konuşmasının ardından önceki gün Radikal’in manşetinde yer alan öngörü gerçekleşiyor: Bu kaset (hükümeti) götürür!
ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yılmaz bilindiği gibi son gelişmelere rağmen istifayı düşünmüyor. DSP lideri Bülent Ecevit de çetelerle mücadelenin sürdürülebilmesi açısından hükümetin devamından yana olduğunu açıkladı.

Ancak iki partinin parlamentodaki sandalye sayısı böyle bir hükümeti ayakta tutmaya yetmiyor. Koalisyon ortağı DTP de ‘kararsızlık şeklindeki kararını’ açıkladığına ve koalisyonun dışardan destekçisi CHP de bir gensoru önergesiyle hükümeti düşürme kararı verdiğine göre 55. Hükümet’in günlerinin artık sayılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Hükümetin istifasının ya da düşürülmesinin ardından inisiyatif Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e geçecek.
Bugüne kadar izlediği politikalara bakarak Cumhurbaşkanı’nın, hemen yeni bir başbakan atamasını beklememek gerekiyor. Demirel, Anayasa’nın kendisine verdiği tüm yetkileri sonuna kadar kullanacak, tabiri caizse ‘krizin biraz tadını çıkaracak’.
Meclis aritmetiği artık yeni bir DYP-FP koalisyonuna izin vermiyor. Böyle bir hükümeti dışarıdan destekleyecek herhangi bir siyasi güç de TBMM’de yok. Başta CHP ve Baykal olmak üzere hiç kimse FP’li yeni bir hükümetin kurulmasının sorumluluğu altına girmek istemeyecektir.
Bu durumda parlamentodan oluşturulabilecek hiçbir hükümet biçiminin güvenoyu için yeterli bir çoğunluk bulamayacağını söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı’nın sırf deneme olsun diye bir parti liderini görevlendirmeyeceği, görevlendirme için güvenoyu alabileceğine ilişkin açık destek beyanları arayacağına kuşku yok.
Bu takdirde gündeme ‘Meclis’ten güvenoyu almak zorunda olmayan bir hükümet formülü’ gelecek. Anayasa’nın 116. maddesi hükümetin istifasından ya da güvensizlik oyu almasından sonraki 45 gün içinde güvenoyu alabilecek yeni bir hükümet kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı’na seçimleri yenileme yetkisi veriyor. Anayasa’nın 114. maddesi de Cumhurbaşkanı’na ‘güvenoyu almak zorunda olmayan bir geçici hükümet’ kurma yetkisi tanıyor.
Öyle görünüyor ki Türkiye 114. maddeye dayanılarak kurulacak ilk ‘Çankaya Hükümeti’ ile bu yılın son günlerinde ya da yeni yılın ilk günlerinde tanışacak. Kaderin cilvesine bakın ki ‘ilk Çankaya Hükümeti’ni görevlendirecek kişi de bir zamanlar ‘Çankaya Hükümeti’ diye yeri göğü yıkan Süleyman Demirel’den başkası olmayacak!
Bu yeni modelde Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanları bağımsızlardan seçilecek. Öteki bakanlıklar partilerin Meclis içindeki güçleri oranında gruplar arasında dağıtılacak.
Bu hükümet seçimlerden sonra (ki 1999 bahar aylarından önce seçim olmasını beklememek gerek) yeni hükümet kurulana kadar görevde kalacak.
Elbette, mevcut seçim yasasıyla yapılacak 1999 erken seçiminden bir hükümet kurmaya elverişli tablo çıkabileceği varsayımıyla.. Konunun bu yönü için ise söylenebilecek tek bir söz var: Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete!