Çizelgeli hayat, oh ne rahat!
Hemen belirtmeliyim ki biraz sonra okuyacaklarınız sosyal bilimlere açık bir inançsızlığın ifadesi olarak yorumlanmamalıdır. Ama yine de bu ‘modern’ sosyal bilimler konusunda kafamın biraz karışık olduğunu da itiraf etmeliyim.
Özel radyolar serbest bırakıldığından beri en çok özendiğim meslek radyo diskjokeyliği. Diskjokey olunca hayatın insanın gözüne daha bir katlanılabilir gelmeye başladığını düşünüyorum. Sorunlar çok daha kolay çözülebiliyor, en karmaşık insani problemler bile neşeli bir kahkaha ile halledilebiliyor.
Bana inanmıyorsanız biraz radyo dinlemenizi tavsiye edeceğim. Yaşları 20’yi ancak geçen DJ hanımların ve beylerin dünya, yurt ve insanlık sorunlarına getiriverdikleri çözümlere kulak kabartmanızı öneriyorum. Onlara göre her derdin üstesinden ‘biraz tebessüm’ ve ‘herkesi sevmekle’ kolayca gelebilirsiniz. Bunu nasıl başarabileceğiniz, yani herkesi nasıl olup da sevebileceğiniz ve en kötü durumlarda bile nasıl gülümseyebileceğiniz ise elbette sizin sorununuz.
Son zamanlarda özendiğim mesleklerden biri de ‘modern iş idaresi’ kitabı yazarlığı.
Onlar da bir açıdan radyo DJ’lerine benziyorlar. En karmaşık sorunları çözecek, batmakta olan şirketleri kurtarıverecek sihirli formülleri var.
Bunun için yola bir çizelge çizerek çıkmak gerekiyor.
Örneğin ‘lider bir kişiliğe sahip’ olmak istiyorsanız bir ‘etki basamakları’ çizelgesi çizerek işe başlamanız gerekiyor. Şöyle:
KİŞİLİK
İNSANLARIN GELİŞMESİ
ÜRETİM
OLANAK
KONUM
Bunu yaptıktan sonra size bu basamaklardan birer birer tırmanıp en sonunda gelişmiş bir kişiliğe sahip olmak kalıyor. Elbette bu kolayca gerçekleşmiyor. Etkili bir insan olabilmek için de şu basamakları tırmanacaksınız:
ÇOĞALTMAK
AKIL VERMEK
MOTİVE ETMEK
ÖRNEK OLMAK
Tıpkı ‘ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden’ durumu… Bunu nasıl yapacağınızı mı soruyorsunuz?
Onu da artık kendiniz bulacaksınız. Bu modern bir bilim ve şekiller insanların eline verilince mesele çözülmüş kabul ediliyor.
Bunlar gibi daha milyonlarca çizelge var kitaplarda. Örneğin iş idaresinde önemli işlere öncelik vermek konusunda problemlerle karşılaşıyorsanız dört temel ihtiyaç arasında bir denge ve sinerji yaratmalısınız. Onu da şöyle yapabilirsiniz:
FİZİKSEL
ZİHİNSEL
RUHSAL
SOSYAL
Görüyorsunuz çizelgelere indirgeyince hayat ne kadar kolay oluyor. Buradan yola çıkarak ben de kendime bir çizelge yaptım. Şöyle
Peki bunu nasıl yapacağım? Galiba sorun da aslında burada… Ama ne yazık ki ‘bilim’ bu ikinci sorunun cevabını oluşturan çizelgeyi çizmemize yetecek kadar gelişmedi henüz.