RADİKAL

İnternet artık kadınların

WASHINGTON – New York’ta faaliyet gösteren internet araştırmaları şirketleri MediaMetrix ve Jupiter İletişim’in son araştırmaları internette erkek egemenliğinin artık sona erdiğini ortaya koyuyor.

Mayıs 1999 tarihli araştırmada internet kullanıcıları içindeki kadın oranı yüzde 45,5 iken Mayıs 2000 tarihli araştırmada bu oran yüzde 50,4’e yükselmiş bulunuyor. Tersinden söylersek internette erkek kullanıcıların oranı bir yıl içinde yüzde 54,5’ten yüzde 49,6’ya gerilemiş.
Bu gelişmeye yol açan sebeplerden en önemlisi genç kızların giderek daha yüksek oranlarda internet kullanmaya başlamış olmaları. Gerçi torunlarının dijital fotoğraflarını eşe dosta göndermek için internetten çıkmayan yaşlı kadınların sayısı da hiç küçümsenecek gibi değil ama araştırmacılar bu son gelişmeyi 12-17 yaş arası genç kızların internete daha çok ilgi duymaya başlamaları ile açıklıyorlar.
İnternet kullanıcıları arasında 12-17 yaş grubu kızların sayısı bir yıl içinde yüzde 126,3 oranında büyümüş bulunuyor. ABD’de Mayıs 2000 tarihi itibarıyla bu yaş grubunda internet kullanan kızların sayısı 4 milyon 400 bin civarında. Aynı yaş grubundaki erkek kullanıcıların sayısındaki artış ise bir yılda sadece yüzde 45,4 oranında ve bu da
4 milyon 500 bin kullanıcıya işaret ediyor.
Araştırma elbette Amerika’yla ilgili veriler içeriyor ancak bunun Avrupa’dan başlayarak öteki ülkelere de yayılacağından hiç kuşku duyulmuyor. İnternet de sonuç olarak öteki ‘Amerikan modaları’ gibi hızla sirayet özelliği taşıyor. Demek ki araştırmayı genelleştirmemizde bir sakınca yok..
Geçtiğimiz kış Yasemin’in okuldan eve gelince bir yandan telefonla konuşurken öte yandan internette bir şeyler (chat ya da surf.. Demokrat bir baba olarak onu gözetlemedim elbette) yapıyor olması sinirime dokunmuştu. Araştırmayla ilgili haberleri okurken bunun sadece Yasemin’le sınırlı olmadığını da görüp rahatladım. Demek ki benimle aynı durumda başka ebeveynler de var.
Bu gelişme internette hizmet veren kuruluşları çok yakından ilgilendiriyor. Genç kızlara tavsiyeler veren (moda, güzellik, flört, cinsel sorunlar, psikoloji) siteler giderek daha da artan oranda ‘tıklanıyorlar’. Aynı şekilde internet kullanıcısı kadınlar arasında en çok kadının bulunduğu 24-34 yaş grubu kadınları için özel olarak tasarlanmış siteler de ‘iş yapıyor’. Bu yaş grubu kadınların en çok ziyaret ettiği siteler arasında ‘ pampers.com’, ‘babygears.com’, ‘ibaby.com’ gibi ‘geleneksel ihtiyaçlara yanıt veren’ siteler olduğu kadar kariyer olanakları sunan, eğitim geliştirme amacına yönelik yeni siteler de var..
İnternette ‘içerik’ sağlayıcı Türk şirketleri de eminim bu gelişmenin farkındadırlar. (Yeri gelmişken belirtmeliyim ki ‘haber’ sunan siteler son iki gündür sınıfta kalmış bulunuyorlar. Beşiktaş-Lokomotiv maçının sonucunu öğrenebilmek için maç bitiminden iki saat sonrayı beklemek zorunda kaldım. Bizimki de dahil hiçbir gazetenin sitesindeki ‘son dakika’ haberlerinde ve televizyonda kestaneciyle kokoreççinin ‘haber portalı’ diye reklam ettiği sitede maç sonucu yoktu. Ancak iki saat sonra Milliyet sonucu yayımlayabildi. Galatasaray- St. Gallen maçının sonucunu öğrenmek içinse Türk gazetelerini ve ‘haber portallarını’ boşu boşuna bekledim. Sonucu sadece uefa.com’dan alabildim. Bir not daha: Galatasaraylılar bana yine kızacaklar ama UEFA sitesinde maç sonucu ‘Brezilyalı golcü Jardel, St. Gallen’i devirdi’ şeklinde verildi. Brezilya hükümeti, ülkesinin tanıtımına katkıda bulunduğu için Jardel’e, halktan topladığı vergilerden pay ayırmayı akıl edecek mi bakalım? (Karıncaezmez Mesut Bey, Brezilya hükümeti nezdinde girişimlere başlayamaz mı acaba?)